PRESENTACIÓ DE LA PUBLICACIÓ SOBRE “LES MASIES DE PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS”

LES MASIES de Palau-solità i Plegamans (I).

Testimoni de la tasca dels homes i les dones del camp en el poblament i desenvolupament històrics del territori.

_____________________________________________________________________________________________

                    

DOS MOTIUS PER PRESENTAR AQUEST LLIBRE.

 

  • Un reconeixement merescut als autors

En primer lloc, volem seguir fent un reconeixement merescut a diversos col·laboradors que, amb la seva dedicació desinteressada de recerca i elaboració de treballs, han fet possible posar a l’abast de tothom el valuós fons documental inèdit que s’ha anat format al llarg de la història de QU4TREPINS.

Un exemple molt destacat de col·laboració constant, desinteressada i de qualitat ha estat en MANEL ZORRILLA GINÉ (1928-2017) del qual publiquem un facsímil amb bona part dels seus treballs apareguts a QU4TREPINS durant els últims 30 anys. El escrits escollits per aquest llibre són els dedicats a LES MASIES de Palau-solità i Plegamans, ja que l’interès que ja tenen, per ells mateixos, cadascun dels articles dedicats individualment a cada masia es veu incrementat quan es presenten de forma conjunta. D’aquesta manera es configura una monografia il·lustrativa que ofereix una visió de conjunt del tema, i segur que rebrà el reconeixement que es mereix per part dels lectors.

Com a complement del recull de Manel Zorrilla s’inclou en la present publicació un annex en el que mostrem les reproduccions d’una sèrie de pintures a l’oli sobre llenç de l’artista Victòria Salvatierra Renom, que ha tingut la sensibilitat de valorar i d’apropar-se a aquest món de les masies.

  • La importància del paper històric i actual de les masies

En segon lloc, el món de les masies mereix també una atenció  destacada. Moltes vegades són contemplades només des d’un punt de vista folklòric o pintoresc. També es tracta el tema arquitectònic, prou important. Però hi ha un aspecte menys conegut per la població en general, és el que podria respondre a la pregunta del per què de l’existència de les masies, i de la seva importància i el seu sentit, abans i ara?

Com avancem en el títol, les masies són testimonis de la tasca que han dut a terme els homes i les dones del món rural, en el poblament, l’estructuració i el desenvolupament del territori, especialment des de l’Edat Mitjana i, indiscutiblement, fins a l’actualitat.

Des de l’Associació pel Desenvolupament Agrorural, editora d’aquest llibre conjuntament amb l’Associació Cultural Quatrepins, es vol incidir en un dels seus objectius com és  la divulgació a la societat en general del coneixement del món agrorural. Aquest interès està motivat perquè les activitats agrorurals, realitzades per un petit sector de la població ( un 1% a Catalunya) influeixen i beneficien a tota la societat. No sols produeixen aliments de qualitat, sinó que també incideixen en l’equilibri del medi ambient, la lluita sobre el canvi climàtic, la gestió del territori, la conservació del patrimoni i la creació de paisatge.

Aquests aspectes van ser importants en temps passats i ho continuen sent a l’actualitat. No en va les directius de la Política Agrària Comunitària pels propers anys, PAC 2023-2027, defineixen l’Agenda Rural, que identifica les necessitats i reptes del territori rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament […] que ha d’esdevenir un element clau per planificar les polítiques d’equilibri i cohesió territorial del país. Aquest aspectes seran tractat en un segon llibre sobre el món rural i les masies, que apareixerà seguidament.

 

Tomàs Castells Manent

Associació pel Desenvolupament Agrorural. ADA                                      Associació Cultural Quatrepins

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *