La feina de 30 anys

Presentem aquesta WEB a la que hi anirem incorporant tots els continguts de Qu4trepins des de la seva fundació fins a l’actualitat. Creiem que és un instrument indispensable per poder consultar i aprofitar de forma ordenada els coneixements sobre el patrimoni cultural que s’na anat publicant a les més de 3.000 pàgines dels 40 números de la revista i altres monogràfics. Aquest índex conté més de 1.800 entrades, classificades per autors, per temes i per números de revista.

El perquè de Qu4trepins?

El seu principal objectiu és la recerca, l’estudi, la creació i la divulgació d’un important cos d’informació cultural, principalment local i comarcal, que difícilment es podria trobar en altres fonts més generals. Es podria qualificar com una enciclopèdia de temes culturals propers.
També s’han organitzat actes socials, com el “Pa amb tomàquet cultural”, amb col·loquis amb persones conegudes dels més diversos àmbits professionals i cívics, conferències i sortides culturals.
Igualment, s’ha col·laborat amb la majoria de les entitats culturals del creixent teixit associatiu local.

Els quatre fundadors de QU4TREPINS en una reunió l’any 2015. R. Garcia, R. Folch, T. Castells i A. Hernández

Com va sorgir Qu4trepins?

Aquesta iniciativa va sortir un dia d’una conversa informal, sense que els seus impulsors, com passa en alguns projectes, sabessin quin seria ni el seu abast ni el recorregut del camí que emprenien.

En el curs dels següents anys s’hi van anar afegint fins a més d’un centenar de col·laboradors, amb la realització de recerques i redacció d’articles sobre temes generalment inèdits.
També han anat fent seu aquest projecte, i assegurant així la seva viabilitat, uns centenars de subscriptors, sense oblidar el recolzament constant de l’Ajuntament i el del Departament de Cultura de la Generalitat en els orígens de la revista.

Junta Rectora actual de l’ASSOCIACIÓ CULTURAL QUATREPINS: Joan Badia, Tomàs Castells, Marta Cañadó, Josep Maria Farnés i Francesc Paredes.

S’han aconseguit els objectius?

Entre tots s’ha fet possible que la publicació QU4TREPINS no només sortís a la llum sinó que anés creixent, renovant-se i adaptant-se a una societat canviant.

Així mateix, aquest fons cultural s’ha posat a l’abast de tothom. Cada vegada més, QU4TREPINS és citada, o senzillament utilitzada, com a font bibliogràfica en obres de diferents nivells i en treballs en escoles, instituts i universitats.

Però, la cultura és un pou sense fons. El que es pretén és que els treballs fets fins ara serveixin d’estímul a més
gent per profunditzar en el seu estudi o fer-ne recerca de nous.Un dels reptes més immediats és la digitalització de tot els contiguts publicats.

Qui fa Qu4trepins?

Es poden definir amb dues paraules les persones que fan possible QU4TREPINS i que d’una manera o d’una altra, estan reflectides a l’ÍNDEX. En primer lloc, aquest és un projecte INTERGENERACIONAL, amb participació de veterans i joves. I, sobretot, totes les aportacions, del tipus que siguin, es fan de forma absolutament DESINTERESSADA.

Tomàs Castells Manent President de l’Associació Cultural Quatrepins.